Doar 38% din cluburile românești de fotbal au acționariat privat, restul de 62% fiind cluburi deținute de stat, arată raportul „The European Club Finance and Investment Landscape” publicat de UEFA.
Mai mult, și 81% dintre stadioanele din țara noastră sunt deținute de stat, România fiind pe locul 8 în Europa la numărul de stadioane noi, construite în ultimii 10 ani (11 stadioane).
Fotbalul românesc se află abia pe locul 25 la nivel european după nivelul veniturilor (doar 90 milioane euro în 2022) și pe locul 22 după nivelul încasărilor din bilete (sub 10 milioane de euro în total, pe an).
Mai mult, niciun club de fotbal din România nu avea în 2022 cel puțin un acționar străin și niciun club nu era deținut de un conglomerat internațional (de genul City Football Group).
Dintre vecinii României, în Serbia doar 7% din cluburi sunt deținute de acționari privați, în timp ce în Moldova 13% din cluburi sunt private. Mai bine stau Ungaria (67% cluburi private), Bulgaria (69%) și Ucraina (93%).
La nivel european, 41% dintre cluburile de fotbal sunt organizate ca asociații sau fundații, 35% sunt deținute de acționari din țara de origine a clubului, 12% de acționari străini, 6% sunt deținute de stat și doar 3% din cluburile europene sunt listate la bursă.
ȘTIRI FOTBAL | ȘTIRI SUPERLIGA | ȘTIRI LIGA 2 | ȘTIRI STEAUA